Kansanmusiikin nuorisokoulutuksen opiskelija: Tämän koulutuksen tarjoamat ovet ovat todellakin avaamisen arvoisia!
Lue Pyry Paavolan haastattelu!
Kuka olet ja mitä opiskelet Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa eli Nukolla?
Olen Pyry Vaasasta. Opiskelen lukiossa Kaustisella ja opiskelen kansanmusiikin aineryhmässä yhtyeopintojen lisäksi kitaraa, perkussiota, (kansanmusiikin) sävellystä ja säkkipilliä. Tämän lisäksi vierailen Global Music -aineryhmä yhtyeharjoituksissa silloin kun pystyn.
Mikä motivoi ja innosti sinua hakemaan nuorisokoulutukseen?
Motivaatio tuli pääosin äitini kautta, joka hakuaikanani opiskeli Sibelius-Akatemiassa. Pääsin tutustumaan SibAn opiskelijakulttuuriin, ja monet opiskelijat kannustivat myös hakemaan.
Mitä kaikkea kuuluu opintoihisi?
Opintoihini Sibelius-Akatemiassa kuuluu tällä hetkellä yhtyetunteja sekä soitin- ja sävellysopintoja. SibAn ulkopuolella teen lukion toista vuotta, ja vuodenvaihteessa pyrin vaihtamaan Kokkolan konservatorion toiselle asteelle. Opiskeluviikkoni ovat kaikki erilaisia musiikin äärellä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Lukio-opinnot tapahtuvat pääosin itsenäisesti, joten olen vapaa esiintymään ja tekemään projektitöitä.
Minkälaisia yhteissoittomahdollisuuksia Nukon opiskelijoilla on?
Nukolla ollessa yhteissoittomahdollisuuksia on muun muassa yhteisötunneilla, mutta usein olen myös löytänyt itseni tutkinto-opiskelijoiden jameista, tapahtumista ja kursseista, joissa usein pääsee jammailemaan.
Mitkä ovat olleet mieleenpainuvimpia kokemuksia opintojesi aikana?
Mieleenpainuvimpina on erinäiset keikat, joita ollaan kansanmusiikin nuko-yhtyeen (ja muiden nukoyhtyeiden, kuten jazzin nukon) kanssa tehty, sekä Juurilla-leirit SibAn tiloissa Kallio-Kuninkalassa. Ne on lähtökohtaisesti tarkoitettu varsinaisille opiskelijoille, mutta myös nukolaiset pystyvät pyynnöstä osallistumaan.
Mikä on ollut opinnoissasi parasta ja toisaalta haastavinta?
Mahtavaa on, miten olen pystynyt ottamaan kursseja varsinaisten opiskelijoiden opinnoista niin Global Musicin kuin kansanmusiikinkin aineryhmistä. Näistä olen kokenut oppivani paljon. Haastavinta saattaa välillä olla, että näistä kursseista johtuen matkaaminen ja matkakulut välillä kasvavat suuriksi.
Nukon tarjoamat kokemukset ovat mahtavia ja todella opettavia. Tästä suuri osa tuntuu johtuvan siitä, että opettajat ovat suurilta osin samat kuin tutkinto-opiskelijoilla. Niin, ja tottahan toki jatko-opintoihin kuuluvien kurssien suorittaminen valmistaa myös jatko-opintoihin!
Mikä on suurin unelmasi tulevaisuudessa?
Unelmani olisi pystyä elättämään itsensä musiikilla ja tuoda kansanmusiikkia suuremman yleisön syliin. Usein kansanmusiikkiin liittyy stereotypioita tai oletuksia, joiden puutteet huomaa vasta kansanmusiikkiin perehtyvä.
Miten rohkaisisit nuorisokoulutuksen harkitsevaa ja mitä vinkkejä antaisit nuorisokoulutukseen hakevalle?
Pääsykokeeni oli rento ja mukava. Esitin yhtenä kappaleena jopa Eppu Normaalia, jonka raati otti hyvin vastaan. Kannattaa hakea – ne ovet, jotka nuko-opinnot avaavat, ovat todellakin avaamisen arvoisia. En olisi matkalla kohti ammattimuusikon uraa ilman nukoa. Suosittelen kovasti hakemaan, ja vaikka et pääsisi, ensi vuonna on seuraava haku.