Juristi tuo lain osaksi sujuvaa arkea

Töissä Taideyliopistossa -juttusarjassa tutustutaan työntekijöihin, jotka ovat erilaisissa rooleissa mahdollistamassa opiskelijoiden kasvun korkeatasoisiksi ja laaja-alaisesti ajatteleviksi taiteilijoiksi ja muutoksentekijöiksi.

Kuka olet ja mitä teet Taideyliopistossa?

Olen Minna Eskola ja työskentelen Taideyliopiston lakipalveluissa tietosuojavastaavana ja juristina. Työtehtäväni jakautuvat siis kahteen eri rooliin, joissa varmistan, että toimintamme on lainmukaista.

Pyrin tuomaan tietosuojaa luontevaksi osaksi kaikkea toimintaamme. Tavoitteenani on rakentaa työkaluja, jotka auttavat opiskelijoita ja henkilökuntaa hoitamaan pakolliset velvoitteet mahdollisimman sujuvasti. Koen, että työni on ennen kaikkea muiden auttamista ja haluankin helpottaa yhteisömme arkea.

Millaisia tyypilliset työtehtäväsi ovat?

Tietosuojavastaavana vastaan henkilötietojen käsittelystä ja ohjeistan näihin liittyvissä asioissa. Rooli on lakisääteinen ja itsenäinen, mutta samalla olen tiiviisti vuorovaikutuksessa yhteisön muiden jäsenten kanssa. Juristina huolehdin muun muassa sopimusten kommentoimisesta ja tekijänoikeuksista. Työhöni kuuluu paljon kouluttamista ja kehittämistyötä – kuten ohjeiden ja sopimuspohjien päivittämistä.

Toimin eri palveluiden tukena ikään kuin konsulttina. Jos eteen tulee esimerkiksi laajempi sopimuskokonaisuus, saatetaan minua pyytää katsomaan sitä juristin ja tietosuojavastaavan näkökulmasta.

Mikä on työssäsi parasta?

Parasta on se, että saan tehdä töitä koko yliopistoyhteisön kanssa, sillä nämä asiat koskevat meitä kaikkia. Se tekee työstä monipuolista ja kiinnostavaa. Yhteistyössä asioiden edistäminen tuntuu merkitykselliseltä.

Taideyliopiston pieni koko mahdollistaa sen, että pääsen tekemään laidasta laitaan erilaisia töitä. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut urani aikana uusia haasteita ja vastuita. Hiljattain minut valittiin Tekijänoikeusneuvostoon edustamaan korkeakouluja, mistä olen innoissani.

Tietosuoja-asiat saattavat tuntua haastavilta ja näyttäytyä pykäläviidakkona. Koen kuitenkin, että taiteellisen toiminnan ja juridiikan yhdistäminen tekee työstäni erityisen antoisaa – se haastaa ajattelemaan asioita uusista näkökulmista.

Missä on henkinen kotisi?

Henkinen kotini on meren rannalla, erityisesti kävelyillä meren äärellä. Luonto on minulle merkityksellinen asia, ja etenkin meri vetää puoleensa.

Mitä Taideyliopiston esitystä tai näyttelyä olet käynyt viimeksi katsomassa?

Viimeksi kävin Kuvataideakatemian Olomuodot-näyttelyssä. Erityisen mieleenpainuvia ovat olleet Kuvan Kevät -näyttelyt.

Kenelle haluaisit lähettää terveisiä, ja millaisia?

Haluan lähettää terveiset koko Taideyliopiston yhteisölle – erityisesti opiskelijoille, joiden tukena ja apuna täällä olemme. Minuun saa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä!

Taideyliopistosta

Taideyliopisto on avoin taiteiden kohtauspaikka, rohkeiden uudistajien ja perinteen taitajien kriittinen yliopistoyhteisö. Muodostamme ainutlaatuisen ympäristön taiteilijana kasvamiseen ja vahvistamme taidetta ja sen muutosvoimaa. Taideyliopisto on yksi maailman johtavia esittävän taiteen yliopistoja ja siihen kuuluvat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu. Opiskelijoita meillä on noin 2 000 ja henkilötyövuosia noin 700.

#töissätaideyliopistossa #meolemmetaideyliopisto