Global Fest juhlii musiikin ja kulttuuristen taustojen diversiteettiä
Vuosittain järjestettävä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Global Fest juhlistaa kulttuurista monimuotoisuutta ja erilaisuutta yhteiskunnassamme. Se edistää kulttuurienvälistä vuoropuhelua, yhteistyötä ja globaalin kansalaisuuden tunnetta. Tänä vuonna mukana on artisteja 28 eri maasta.
Sibelius-Akatemian Global Music -koulutus on Suomessa ainoa laatuaan ja Global Fest sen tärkeä tuotanto. Festivaali on maksuton ja nähtävissä suorana myös Sibelius-Akatemian YouTube-kanavalla.
Kysyimme tämän vuoden festivaalista aineryhmän johtaja ja professori Nathan Riki Thomsonilta. Mikä tekee siitä erityisen suomalaisessa musiikkikentässä? Millaista perintöä se on rakentanut kuuden vuoden aikana?
Monimuotoisuutta suoraan kotiovelle
Thomsonin mukaan idea Global Festille syntyi kahdesta yhtä tärkeästä syystä.
”Ensinnäkin se on alusta tuoda esille Global Musicin taiteellisen työn monimuotoisuutta. Toiseksi, festivaali juhlii kulttuurista monimuotoisuutta ja erilaisuutta yhteiskunnassamme ja edistää kulttuurienvälistä vuoropuhelua, yhteistyötä ja globaalin kansalaisuuden tunnetta.”
”Global Fest tuo näkyväksi tämän diversiteetin ja juhlii taiteilijoiden ainutlaatuisia taiteellisia identiteettejä, jotka ovat usein moniarvoisia eivätkä rajoitu stereotyyppisiin kulttuuri- ja identiteettikäsityksiin”, Thomson lisää.
Global Musicin opiskelijat valmistautuvat festivaaliin osana opintojaan.
”Tämä sisältää uuden musiikin luomista, joka syntyy yhtyeopiskelusta, yhteisöprojekteista sekä opiskelijamme omista projekteista ja maisterikonserteista”, Thomson sanoo.
Tilaa ja tukea marginaalisille äänille
Tänäkin vuonna festivaalilla esiintyy artisteja eri puolilta maailmaa, yhteensä 28 eri maasta.
”Kuulemme uutta musiikkia, joka on luotu yhteistyössä Sibelius-Akatemian Nuorisokoulutuksen opiskelijoiden kanssa, uppoudumme spontaanisti luotuun ryhmälauluun ja annamme äänen marginaalissa oleville, kuten Iranin naisille ja uiguureille”, Thomson lisää.
Lisäksi Global Fest 2022 osoittaa vahvaa solidaarisuutta Ukrainan kansaa kohtaan.
”Global Musicin opiskelijoiden ja ukrainalaisten vierailevien säveltäjien, videotaiteilijoiden ja muusikoiden yhteistyönä syntynyt uusi versio teoksesta ”Lullaby for Mariupol” saa kantaesityksensä festivaalilla. Esitys pohtii sodan tragediaa ja on tapa osoittaa solidaarisuutta Ukrainan kansalle. Tuotanto on Espoon kaupunginteatterin, MiklagardArtsin, Global Music -aineryhmän ja ukrainalaisen Opera Apertan välinen yhteistyö.
Yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta vuoden pimeimpään aikaan
Global Fest on vuosi vuodelta lisännyt näkyvyyttä, tietoisuutta ja keskustelua kulttuurisen monimuotoisuuden merkityksestä ja erilaisuuden arvosta yhteiskunnassamme.
”Festivaalille on vuosien varrella kehittynyt kasvava ydinyleisö ja se on houkutellut mukaan ihmisiä, jotka eivät tavallisesti käy Musiikkitalossa”, Thomson sanoo.
’’Global Fest luo yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, jota tarvitaan erityisesti vuoden pimeimpään aikaan!”, iloitsee Thomson.
Thomson toivoo, että festivaalivieraat näkevät musiikillisten kokemuksien lisäksi myös kulttuurienvälisen vuoropuhelun ja yhteistyön arvon ja positiiviset vaikutukset yhteiskunnassamme.
”Toivon myös, että festivaalivieraat inspiroituvat musiikillisista kokemuksista ja ainutlaatuisista taiteellisista tuloksista sekä tapaavat uusia yhteisömme jäseniä”, Thomson summaa.