Feel Helsinki: Ihmisen ja luonnon suhde esillä Kuvataideakatemian opiskelijoiden taidenäyttelyssä
Taideyliopisto järjestää Feel Helsinki -taidefestivaalin 4.9.2021 kolmatta kertaa. Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijat hakivat festivaalin kuvataidenäyttelyyn avoimella haulla. Teemoina näyttelyssä korostuu aika ja sen käsitteleminen, ajan kuluminen.
Kuraattori Ulla-Maija Pitkänen on koonnut opiskelijoiden teoksista Musiikkitalon mediaseinälle videoteoksia ja 3. kerroksen lasivitriineihin kuvataidenäyttelyn.
”Näyttelyssä ei ole haettu tiettyä teemaa emmekä ole nimenneet näyttelyä. Haluamme tuoda esiin teosten moninaisuutta. Oma roolini kuraattorina ei siis ole ollut tiukkojen linjojen vetäjä. Joitakin teemoja nousee kuitenkin esiin. Monissa teoksissa käsitellään aikaa ja muistamista. Ihmisen ja luonnon suhde ja yhteys ovat myös toistuvia teemoja teoksissa, ja moni pohtii ihmisyyttä yleensä. Esimerkiksi Heidi Forsmanin maalaus Who got the honey? kuvaa hunajankeltaista maisemaa, jossa mehiläishoitajat tutkivat hunajakennoja kuin etsien ratkaisua ongelmiinsa,” kuraattori Ulla-Maija Pitkänen kertoo.
Pitkänen valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2016 Praxis-maisteriohjelmasta ja hänet kutsuttiin kuratoimaan festivaalin kuvataidenäyttely. Näyttely on esillä Musiikkitalon 3. kerroksen lasivitriineissä 18.8.–4.9.2021. Esillä olevien teosten tekniikka painottuu erityisesti maalaukseen, mutta mukana on myös valokuvaa, keramiikkaa, veistotaidetta, tekstiiliä ja grafiikkaa.
”Saimme kokoon hienon, 12 taiteilijaa ja noin 30 teosta kattavan näyttelyn. Kaikki taiteilijat ovat Kuvataideakatemian opiskelijoita, ja heistä Ilya Orlov on tohtorikoulutettava. Jotkut taiteilijat ja teokset ovat samoja kuin Kuvan Kevät -näyttelyssä, joka painottui tänä vuonna enemmän grafiikkaan. Otimme mukaan joiltakin taiteilijoilta useamman teoksen, jotta kokonaisuus ei pirstaloidu liikaa”, Pitkänen sanoo.
Useissa teoksissa pohditaan konkreettista, materiaalista läsnäoloa ja teosten fyysisyyttä.
”Esimerkiksi Henna Aho tutkii teoksissaan maalauskankaan tekemistä käsin itse punomastaan kankaasta ja puusta. Miina Aho sen sijaan tekee teoksensa silkkipainotekniikalla muovittomalle paperille, ja materiaalien ekologisuus on hänelle tärkeää. Hänen riisitärkkelyksestä ja pigmentistä hiertämänsä vedostusvärit muodostuvat materiaaliseksi osaksi prosessia.”
Kuuden taiteilijan videoteoksia esitetään koko festivaalipäivän ajan Musiikkitalon mediaseinällä.
”Teokset ovat eri mittaisia: yksi on 15 minuuttia, toinen 40 sekuntia pitkä ja muut siltä väliltä. Annoimme tekijöille vapaat kädet hakea mukaan erilaisilla teoksilla. Videoteosten tekijöistä moni on kansainvälisiä opiskelijoita, ja he ovat herättäneet kiinnostusta. Esimerkiksi Ellenor Rose Nishin videoteos Teacup tutkii hyvin tavanomaista, valkoista teekuppia harmaassa maisemassa. Se on arkipäiväisyyden yksityiskohtaista tutkiskelua”, Pitkänen kertoo.
Pitkänen aikoo itse tutustua festivaalin tarjontaan monipuolisesti.
”Sibelius-Akatemialla on laaja ohjelmavalikoima, ja mukana on myös kokeellisia teoksia. Olen kiinnostunut äänitaideteoksesta Kuuntelukartta, Kuulolla?, jossa kuljetaan itsekseen Kansalaistorin tuntumassa kartan kanssa ja kuunnellaan kaupunkitilan ääniä. Feel Helsinki -festareille kannattaa osallistua niiden moninaisuuden vuoksi. Tämä on myös mahdollisuus kohdata ihmisiä taiteen äärellä pitkästä aikaa. Taide yhdistää ihmisiä”, Pitkänen pohtii.
Historian kolmas Feel Helsinki
Taideyliopisto järjestää kolmatta kertaa maksuttoman Feel Helsinki -taidefestivaalin Musiikkitalossa ja verkossa lauantaina 4.9.2021. Monipuolinen taidefestivaali esittelee Taideyliopiston opiskelijoiden, opettajien ja alumnien osaamista.
Teksti: Päivi Brink