Eurooppalaisen yliopistoallianssin Artist as Teacher -kurssi haastaa opettajan peilaamaan muusikkoutta, oppimista ja pedagogiikkaa

Artist as Teacher on IN.TUNE-yliopistoallianssin ensimmäinen yhteinen ammatillisen kehittymisen kurssi musiikinopettajille uran kaikissa vaiheissa. Pop/jazzlaulun lehtori Elina Arlinille ja Global Music -lehtori Puro Pajulle kurssi on tarjonnut ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia ja sanoittaa omia käsityksiä ja työskentelytapoja yhdessä kansainvälisen kollegaverkoston kanssa.

Pop/jazzlaulun lehtori Elina Arlin ja Global Music -lehtori Puro Paju Haagissa huhtikuussa 2025

Royal Conservatoire The Haguen vuonna 2014 kehittämä Artist as Teacher -koulutus avattiin kaikkien IN.TUNE-allianssin kumppaniyliopistojen opettajille syksyllä 2024. Taideyliopistosta mukaan lähtivät Sibelius-Akatemian opettajat, pop/jazzlaulun lehtori Elina Arlin ja Global Music -lehtori Puro Paju.

”Koulutuksen otsikko houkutteli, koska sekä esiintyminen että opettajuus ’tapahtuvat’ aina oman persoonan kautta. Molemmissa on kyse vuorovaikutuksesta”, Elina Arlin sanoo.

Koulutuksen keskeisiä teemoja ovat opettajan taiteellinen ja pedagoginen identiteetti, rakentavan palautteen antaminen ja arvioinnin kehittäminen sekä turvallisen oppimisympäristön luominen. Muita tärkeitä sisältöjä ovat opiskelijoiden omistajuuden vahvistaminen oppimisprosessissa, taiteellisen tutkimuksen integrointi opetukseen sekä ammatillisen kentän muuttuvat vaatimukset.

”Pedagogiikka on oma taiteenlajinsa. Suhtaudun siihen intohimoisesti, koska olen kiinnostunut ihmisistä ja heidän oppimisprosesseistaan. Taiteilijuus ja pedagogiikka ovat molemmat esiintymistä ja improvisointia. Olen aina halunnut tehdä molempia”, Puro Paju sanoo.

Pajun mukaan ne myös ruokkivat toisiaan. Hyvän yhteyden rakentaminen ihmisten kanssa on avaintaito sekä opetustilanteessa että bändissä ja lavalla.

”Pedagoginen osaaminen on myös Global Music -koulutuksen ytimessä, koska emme valmista opiskelijoita tiettyyn ammattiin vaan kokonaisvaltaiseen muusikkouteen, johon sisältyy tutkimista ja osallistumista yhteiskuntaan. Mitä keinoja tarvitset, jotta voit jakaa osaamistasi ja luoda yhteyksiä ihmisten välillä?”, hän kuvaa.

Välitöntä palautetta opettajakollegalta

Runsaan neljän kuukauden mittainen kurssi koostuu kymmenestä sessiosta, joista neljä on etäopetusta ja kuusi lähiopetusta Haagissa. Osallistujat käyvät myös seuraamassa toistensa opetusta sekä reflektoivat omaa oppimishistoriaansa, kurssin vaikutuksia ja kollegiaalista oppimista kirjallisissa tehtävissään.

”Opetuksen seuraaminen on antanut paljon. Olen saanut inspiraatiota ja yksittäisiä ideoita suoraan omaan opetukseeni”, Elina Arlin sanoo.

”Kollegojen opetuksen seuraamista voisi hyödyntää myös meillä talon sisällä”, Puro Paju lisää.

Paju ja Arlin ovat tunnistaneet, että pedagoginen ajattelu on monissa kumppanikouluissa pitkälti samankaltaista opetusalasta riippumatta.

”Haluamme, että opiskelija on motivoitunut ja saa kannustusta sekä kokee kasvavansa ja kehittyvänsä. Nyt minulla on ollut mahdollisuus saada palautetta kollegalta siitä, toteutuvatko tavoittelemani asiat opetuksessani”, Paju kuvaa.

Keskustelusta, jota käy yleensä oman pään sisällä, tulee aito vuoropuhelu kollegan kanssa, joka tarjoaa peilin ja välittömän palautteen.

”Kun toinen havaitsee ja kommentoi juuri niitä arvoja tai konkreettisia tuloksia, joita pedagogisilla valinnoillani halusin välittää, se vaikuttaa heti. Saa vahvistusta, että se toimii”, Paju sanoo

Norjalaisen rytmiikka- ja improvisaatio-opettajan kanssa löytyi yllättäen niin paljon yhteistä, että tämä matkusti hiljattain omakustanteisesti Helsinkiin jatkamaan ajatustenvaihtoa Pajun kanssa.

Arvioinnin erilaiset lähtökohdat

Yhtäläisyyksien lisäksi koulutus on tehnyt näkyväksi myös erilaisia toimintakulttuureja ja arvoja yliopistojen välillä.

”Ne tulevat vastaan monissa eri aihepiireissä, vaikkapa valta-asemien tunnistamisessa ja käsityksissä opettajan ja opiskelijan rooleista. Onko suhde esimerkiksi enemmän valmentava vai auktoriteettiasemaan perustuva?”, Paju pohtii.

Eroavaisuudet näkyvät myös arvioinnin käytännöissä.

”Suurin osa koulutuksen osallistujista edustaa klassista musiikkia, jossa samankaltaiset yksityiskohtaiset arviointikriteerit ovat tavallisia eri instrumenttien opiskelussa. Global Music -koulutuksessa taas yksityiskohtaisia kriteerejä on vaikea määrittää, koska taiteelliset lähtökohdat ovat niin erilaisia kulttuuriperinteiden välillä. Arviointi on pitkälti kollegiaalista keskustelua”, Paju kuvaa.

Arlin jakaa saman näkemyksen ja tähdentää, että musiikkikasvatuksen koulutusohjelman pop/jazz-laulun tasosuorituksissa saman arviointikriteeristön sisällä voi suoriutua erinomaisesti hyvin eri tavoin. Opiskelija nähdään yksilönä ja tämän oman äänen vahvistaminen oppimisprosessissa otetaan huomioon myös arvioinnissa.

”Arviointi on lisäksi kaikkea muutakin kuin tasosuorituksen jälkeen annettavaa palautetta”, Arlin muistuttaa.

Kaikkia kouluja yhdistävä periaate on se, että opettajan henkilökohtaiset mieltymykset eivät saa vaikuttaa arviointiin millään tavoin.

Tutkimuksellinen asenne yhdistää

Arlin ja Paju kokevat saaneensa koulutuksesta myös vahvistusta moniin Sibelius-Akatemiassa vaalittuihin käytäntöihin.

”Meillä on selkeät ohjeistukset esimerkiksi turvallisen oppimisympäristön rakentamiseen ja palautteen antamiseen. Näiden asioiden tärkeys ymmärretään hyvin, ja ne on integroitu vahvasti osaksi opetusta”, Arlin sanoo.

Koulutus on auttanut Arlinia myös näkemään tutkimuksellisuuden keskeisen roolin Sibelius-Akatemian toiminnassa.

”Tohtorikoulut ovat olleet osa akatemian toimintaa jo vuosikymmeniä. Opettajat tekevät tutkimusta normaalin työajan puitteissa, ja esimerkiksi musiikkikasvatuksen opiskelijoilla on laajoja kirjallisia tehtäviä opintojen alusta alkaen”, hän kuvaa.

”Tutkimuksellisuus ei tarkoita vain tieteellisten artikkelien lukemista ja soveltamista, vaan meillä on vahva tutkimuksellinen asenne koko koulutuksessa. Lähdemme tutkimaan opiskelijoiden kanssa vaikkapa, miten loppukonsertti syntyy – se on etsimistä ja löytämistä yhdessä.”

Oma polku nousee näkyviin

Artist as Teacher -koulutus on tarjonnut Arlinille ja Pajulle ainutlaatuisen näköalapaikan musiikkipedagogiikan kehitykseen.

”Global Music on nuori ja kehittyvä koulutusohjelma, joka on tehnyt perinteistä poikkeavia valintoja. Haagin koulutus on avannut mahdollisuuden arvioida näitä valintoja laajemmasta perspektiivistä. Olen saanut rakentaa kokonaiskuvaa taiteilijuudesta ja opettajuudesta laajan kollegakunnan kanssa – miten kaikki liittyy yhteen ja mitä se merkitsee oman työn ja oman yliopiston toiminnan ja arvojen kannalta”, Paju sanoo.

Arlin kertoo pitäneensä oman pedagogiikan kehittämistä aina tärkeänä, mutta päässeensä nyt syventymään johdonmukaisesti pedagogiikan eri teemoihin ja ydinkysymyksiin sekä peilaamaan niitä omiin käsityksiin ja työskentelytapoihin.

”On täytynyt jäsentää omia ajatuksia ja kertoa niistä muille, mikä on selkiyttänyt ajatteluani. Vaikka moni asia on ollut jollain tapaa olemassa, niiden sanoittaminen ja tekeminen tietoisesti näkyväksi on ollut äärimmäisen hyödyllistä”, hän summaa.

Samalla prosessi on vienyt molemmat syvälle omaan muusikkouteen ja oppimiseen. Se on tarjonnut mahdollisuuden tarkastella omaa polkua aina lapsuudesta asti – jotain, mitä harvoin pysähtyy tekemään ilman ulkopuolista sysäystä.

*

Elina Arlin

Elina Arlin on laulupedagogiikkaan erikoistunut muusikko, laulaja ja pop/jazzlaulun lehtori Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Musiikkikasvatuksen koulutusohjelmassa. Opetustyönsä ohella Arlin säveltää Eino Leinon runoja Einoa-yhtyeelle ja keikkailee freelancermuusikkona muun muassa rytmimusiikkia esittävän, Emma-palkitun, Megasakki-yhtyeen kanssa.

Arlin valmistelee lauluilmaisun pedagogiikkaa käsittelevää väitöstutkimusta yhdessä kollegansa, pop/jazzlaulun lehtori Katri Liiran kanssa.

Puro Paju

Puro Paju on basisti, multi-instrumentalisti, säveltäjä ja sovittaja, joka on erikoistunut latinalaisamerikkalaisiin ja afrikkalaisiin rytmikulttuureihin. Hän toimii pedagogiikka- ja global rhythmics -aineiden vastuuopettajana Sibelius-Akatemian Global Music -koulutusohjelmassa. Paju opettaa myös muun muassa bassonsoittoa, ensemblejä ja improvisaatiota sekä osallistuu koulutusohjelman moninaisiin yhteisöprojekteihin.

Opetustyönsä ohella Paju esiintyy tällä hetkellä muun muassa Vili Mustalampi ja Los fabulosos -yhtyeissä sekä musiikkiteatteriproduktioissa.

IN.TUNE

IN.TUNE on ensimmäinen, kahdeksan eurooppalaista yliopistoa yhdistävä allianssi musiikin ja taiteen alalla. Allianssissa toimivat yliopistot kehittävät yhdessä taidekoulutuksen ja tutkimuksen laatua, vaikuttavuutta ja kansainvälistä kilpailukykyä pitkällä aikavälillä. Euroopan komissio on myöntänyt IN.TUNE:lle rahoituksen vuosille 2024-2027.

Lue lisää IN.TUNE-yliopistoallianssista täällä.