Ensimmäiset opiskelijat valmistuvat vertailevan dramaturgian ja esitystutkimuksen maisteriohjelmasta
Taideyliopiston uusi CDPR-maisteriohjelma on yliopiston ensimmäinen kaksoistutkintoon johtava ohjelma. Hannaleena Hauru ja Vera Boitcova valmistuvat pian sekä Taideyliopistosta että Frankfurtissa sijaitsevasta Goethe-yliopistosta, joka on yksi ohjelman yhteistyöyliopistoista. He ovat innoissaan uusista mahdollisuuksista, joita heille on avautunut opintojen myötä.
Tutkimuslähtöinen ja kansainvälinen Vertaileva dramaturgia ja esitystutkimus -maisteriohjelma sai ensimmäiset opiskelijansa syksyllä 2021. Ohjelman nimi on englanniksi Comparative Dramaturgy and Performance Research, mistä tulee lyhenne CDPR. Ohjelmaan hyväksyttiin ensimmäisenä vuonna vain kolme opiskelijaa: Christy Ma Hong Kongista, Hannaleena Hauru Suomesta ja Vera Boitcova Venäjältä. He valmistuvat tänä keväänä sekä Taideyliopistosta että Goethe-yliopistosta. Voit lukea Man kokemuksista täältä. Kysyimme Haurulta ja Boitcovalta heidän opinnoistaan.
”Meillä kolmella on erilaiset taustat, ja Taideyliopisto pystyi räätälöimään opinnot meille jokaiselle sopiviksi. Goethe-yliopistossa saimme vapaasti valita opintomme mistä tahansa opinto-ohjelmasta, mikä oli erittäin mielenkiintoista”, Hauru kertoo.
Hän on aiemmin suorittanut elokuvataiteen maisterintutkinnon ja työskennellyt elokuva-alalla kymmenen vuotta. Aloittaessaan CDPR-ohjelmassa hänellä oli runsaasti käytännön kokemusta, mutta hän koki tarvitsevansa lisää teoreettista tietoa ja dramaturgisia työkaluja.
”Ohjelma on ollut melko intensiivinen, ja se on laajentanut näkökulmaani. CDPR on painottanut selvästi dramaturgian ja performanssin teoriaa, mikä on melko harvinaista suomalaisessa taidekoulutuksessa”, Hauru sanoo.
Boitcovan tausta on teatterin puolella ja erityisesti musiikkiteatterissa ja ohjauksessa. Hän on suorittanut aiempia tutkintoja Saint Petersburg State Academy of Theatre Artsissa ja Queen Mary University of Londonissa, ja hän on työskennellyt teatterituotannon parissa jo kaksikymmentä vuotta.
”Suoritin alemman korkeakoulututkinnon Pietarissa ja maisteritutkinnon Lontoossa. Vuonna 2020, kun osallistuin etänä Saaren kartanon residenssiin, yksi tutkijoista suositteli minulle Teatterikorkeakoulua. Näin CDPR-ohjelman mainoksen, ja kiinnostuin heti. Yhteisölliset kertomukset innostavat minua ja olin kirjoittamassa queer-näytelmää. Tiesin, etten voisi tehdä sitä Venäjällä, missä on laitonta puhua LHBTQIA+-aiheista. Ajattelin, että jos pääsisin opiskelemaan maisteriohjelmaan, voisin tehdä näytelmän opinnäytetyönäni”, Boitcova selittää.
Opiskelijat valmistuvat kahdesta yliopistosta samanaikaisesti
CDPR-ohjelma toteutetaan osana viiden eurooppalaisen yliopiston kumppanuusverkostoa. Jokaisella niistä on ainutlaatuinen lähestymistapa dramaturgiaan ja esitystaiteeseen, mikä antaa opiskelijoille mahdollisuuden vertailevaan lähestymistapaan. Kaikki kolme opiskelijaa valitsivat toiseksi tutkintoyliopistokseen Frankfurtissa sijaitsevan Goethe-yliopiston. Muita verkostoon kuuluvia yliopistoja ovat Kunsthøgskolen i Oslo, Université Libre de Bruxelles ja Université Paris Nanterre.
Opiskelijoiden on tarkoitus viettää ensimmäinen ja viimeinen lukukausi kotiyliopistossaan Taideyliopistossa ja opintojen keskellä olevat kaksi lukukautta toisessa tutkintoyliopistossa. Tämä oli suunnitelma, mutta erilaisten lukukausirakenteiden vuoksi Boitcova ja Hauru pystyivät opiskelemaan Frankfurtissa vain noin seitsemän kuukautta.
”Meidän ei vain ollut mahdollista viettää kahta täyttä lukukautta Frankfurtissa. Kansainväliset suhteet, joita muodostimme, ovat kuitenkin todella tärkeitä. Sisarohjelmassamme Goethe-yliopistossa oli kuusi opiskelijaa eri maista, ja oli hienoa tutustua heihin. Kokemukseni mukaan Goethe-yliopisto oli konservatiivisempi kuin Taideyliopisto, ja jotkut asiat vaikuttivat vanhanaikaisilta, mutta osa kursseista oli todella hyviä”, Hauru kertoo.
Euroopan ulkopuolelta tuleville opiskelijoille maahanmuuttoon liittyvät säädökset aiheuttivat ongelmia molemmissa EU-maissa.
”Byrokratia oli erittäin hidasta, ja vaatimuksia oli vaikea täyttää. Yritimme auttaa toisiamme Christyn kanssa, ja Taideyliopiston henkilökuntakin auttoi meitä, mutta lopulta jokainen joutuu selviytymään itse. Haluan sanoa kaikille, jotka tulevat opiskelemaan Suomeen tai Saksaan Euroopan ulkopuolisista maista: se on erittäin vaikeaa, mutta ei mahdotonta! Loppujen lopuksi kaksoistutkintoani tullaan varmasti arvostamaan monissa maissa”, Boitcova toteaa.
CDPR tarjoaa erinomaisia resursseja, verkostoitumismahdollisuuksia ja vankan perustan tohtoriopintojen suorittamiseen
Sekä Hauru että Boitcova ovat tyytyväisiä luomiinsa kontakteihin ja saamaansa koulutukseen.
”CDPR on todella hyvä maisteriohjelma, ja se antaa opiskelijalle tilaisuuden kasvattaa verkostoa kahdessa maassa. Varsinkin Taideyliopistossa materiaaliset ja akateemiset resurssit ovat olleet ihan hämmästyttävän hyviä. Vaikka opinnot ovat olleet pääosin teoreettisia, olen suorittanut myös käytännön kursseja. Sota Ukrainassa on tehnyt kaikesta erittäin vaikeaa, mutta yliopisto on auttanut minua viimeistelemään opinnäytetyöni. Voin esittää sen helmikuussa. Sen jälkeen toivon voivani kehittää akateemista uraani edelleen, Boitcova sanoo.
Hauru korostaa, että kulttuurienväliset teoreettiset keskustelut ovat olleet erittäin antoisia.
”Opintomme ovat todella olleet vertailevia, sillä koulutus näissä kahdessa yliopistossa on ollut hyvin erilaista ja olemme oppineet paljon toistemme erilaisista taustoista. Olemme myös ylittäneet taiteen ja tutkimuksen rajoja. Arvostan tätä rajojen liudentumista ja joustavuutta molemmissa yliopistoissa. Taiteellinen tutkimus on erittäin mielenkiintoista ja haluaisin jatkaa opintojani. Toivon, että jatko-opinnot ovat yhtä kansainvälisiä kuin maisteriopintoni ovat olleet”, Hauru sanoo.
Kaksi innostavaa esitystä tulossa
Valmistuakseen Hauru ja Boitcova esittävät taiteelliset opinnäytetyönsä tänä keväänä. Haurun opinnäytetyö Parvet yhdistää elokuvaa ja performanssia. Helsingin Kinopalatsissa nähdään kaksi esitystä 15. ja 16. helmikuuta 2023. Teos käsittelee yhteisöihin kuulumisen ja suomalaisuuden haasteita.
”Näissä kahdessa Parvien esityksessä on kohtauksia sekä valkokankaalla että elokuvateatterin lavalla live-esiintyjien ja muusikoiden esittämänä. Yleisö pääsee kokemaan elokuvan tekoprosessia ja kuulemaan interaktiivisen esiyleisömme kommentteja. He ovat olleet olennainen osa elokuvan tekemistä. Näiden kahden esityksen jälkeen elokuva jatkaa elämäänsä itsekseen. Toivon, että kehittelemämme uudet dramaturgiset työkalut voivat nostaa vähemmistöihin kuuluvien ihmisten ääniä paremmin esiin”, Hauru kertoo.
Boitcovan opinnäytetyö Neptune on queer- ja maahanmuuttajatarinoista koostuva esitys, jota esitetään joka päivä 9.–16.2.2023 Teatterikorkeakoulun päärakennuksessa Kookos. Neptune on dokumentaarinen kabaree, joka kertoo vuodesta 2022. Sen tavoitteena on sodan aikanakin muistaa rakkaus.
”Työssäni yhdistyvät performanssi, dramaturgia, ohjaus ja teatteri sen kaikissa muodoissa. Neptune kertoo dramatisoituja kertomuksia toiseudesta, representaatiosta ja kodista. Neptune on draamaa, tragediaa, komediaa, animea – ja siinä on sotaa ja kuolemaa. Haluaisimme, että kaikki tulisivat katsomaan sen”, Boitcova sanoo.
Teksti: Päivi Brink