“Enemmän taidetta ja vähemmän muita töitä” – apuraha mahdollisti Martta Jylhälle ainutlaatuisen työharjoittelun dramaturgina
Mitä tapahtuu, kun taiteilija saa työrauhan ja mahdollisuuden keskittyä täysillä tekemiseensä? Apuraha mahdollisti Martta Jylhälle harjoittelun Teatteri Takomossa. Kokemus vahvisti suuntaa taiteilijana ja toi tärkeitä verkostoja tulevaisuutta varten.

”Taiteen tekeminen on hyvin kokonaisvaltainen prosessi ja siihen keskittyminen on vaikeaa, jos samalla täytyy tehdä myös muita töitä”, sanoo dramaturgiaa ja näytelmän kirjoittamista Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa opiskeleva Martta Jylhä.
Siksi oli onnenpotku, että Taideyliopiston tukisäätiön apuraha mahdollisti Jylhälle kahden kuukauden harjoittelun Teatteri Takomossa vuonna 2024. Apurahan ansiosta hän pystyi keskittymään harjoitteluun täysipainoisesti – ilman huolta toimeentulosta.
”Apuraha antoi työrauhan ja mahdollisti sen, että aikaa ja jaksamista riitti nimenomaan taiteen tekemiseen.”
Teatteri Takomo oli maisteriopintojen loppuvaiheessa olevalle Jylhälle tuttu jo ennestään katsojana: vapaan kentän teatteri, jonka esityksissä itse taide tuntui olevan keskiössä.
Keväällä 2024 Takomon taiteellinen johtaja Ami Karvonen ryhtyi suunnittelemaan uutta esitystä, jonka työryhmään Jylhä pääsi mukaan.
”Takomolla oli ihailtavaa uskallusta ottaa mukaan ihminen, jota he eivät tunteneet entuudestaan. Se vaatii luottamusta – ja sen rakentaminen yhdessä työryhmän kanssa tuntui merkitykselliseltä.”
Monipuolisia työtehtäviä ja verkostoja
Jylhä toivoi työharjoittelulta erityisesti mahdollisuutta nähdä toisen taiteilijan työskentelyä ja seurata, miten uusi työryhmä rakentaa prosessiaan.
”Takomossa oli mahdollisuus astua mukaan prosessiin, josta en itse ollut vastuussa. Oli arvokasta päästä näkemään toisten työskentelyä läheltä, ja ymmärtää paremmin miten erilaisia tapoja taiteen tekemiselle voi olla.”
Työtehtävät Takomolla olivat monipuolisia ja mieluisia. Jylhä työskenteli tekstin parissa lukevana dramaturgina, osallistui harjoituksiin prosessidramaturgina ja tuki työryhmää myös viestinnässä ja teknisissä asioissa.
”Arvokkainta harjoittelussa olivat ihmiset, joita tapasin. Heidän intohimonsa nosti myös omia tavoitteitani uudelle tasolle. Opin erityisen paljon kokeneilta näyttelijöiltä, ja heidän vuorovaikutustaan ohjaajan kanssa oli inspiroivaa seurata.”
Enemmän oman alan töitä
Jylhän unelma on työskennellä monenlaisissa työryhmissä ja projekteissa: kirjoittaa näytelmiä ja toimia dramaturgina niin teatterin kuin tanssinkin parissa.
Tällä hetkellä hän työskentelee opintojen ohella dramaturgina Helsingin Kaupunginteatterin esityksessä Agora – kaksi merenneitoa tyhjässä altaassa, joka saa ensi-iltansa huhtikuun lopulla.
Apuraha mahdollisti Jylhälle täyden sitoutumisen harjoitteluun. Tähän liittyy myös hänen suurin tulevaisuuden toiveensa, jonka hän kiteyttää naurahtaen:
”Että voisi tehdä enemmän taidetta ja vähemmän muita töitä.”

Martta Jylhän taiteellinen opinnäyte Esikaupungin enkelit esitetään lukudraamana Kansallisteatterin kahvila Willensaunan Play and breakfast -sarjassa lauantaina 26.4. Lue lisää.