Arts Management -opiskelija: Tärkeintä on motivaatio ja avoin, kriittinen mieli – kaiken muun voi oppia
Lue Laura Valoman haastattelu.
Kuka olet ja miten päädyit opiskelemaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan?
Olen Laura Valoma, toisen vuoden maisteriopiskelija. Jatko-opinnot Sibelius-Akatemian Arts Management -ohjelmassa oli haaveeni jo heti valmistuttuani taiteen ja viestinnän medianomiksi 15 vuotta sitten, mutta työt veivät ja vasta nyt hetki oli oikea. Olenkin työskennellyt kulttuurialalla festivaalien parissa jo lähes 20 vuotta. Hakiessani ajattelin, että se on nyt tai ei koskaan, joten olikin melkoinen onnenpotku tulla valituksi!
Millainen oli pääsykokeesi?
Korona-ajan pääsykokeet olivat varmaan hieman poikkeavat; tein ennakkotehtävinä kaksi kirjoitustehtävää ja näiden perusteella minut valittiin haastatteluun, joka toteutettiin Zoomissa. Haastattelu oli jännittävä, mutta etämoodi taisi tehdä siitä ainakin minulle hieman rennomman. Ohjelman vetäjien tapaaminen ja haastattelu vain vahvistivat haluani päästä mukaan.
Millä avainsanoilla kuvailisit Arts management, society and creative entrepreneurship -maisteriohjelmaa oppimisympäristönä?
Avoin: opiskelu koostuu pitkälti avoimesta keskustelusta ja ajatustenvaihdosta.
Haastava: täytyy uskaltaa haastaa itseä ja tarttua haasteisiin.
Inspiroiva: on inspiroivaa, kun ympärillä on upeita eri kulttuurialojen ammattilaisia.
Millainen on tyypillinen opiskeluviikkosi?
Ensimmäinen vuosi on intensiivinen, paljon kursseja ja vaativia kirjoitustehtäviä. Viikko koostuukin näistä; perjantait on pääasiassa varattu kirjoittamiseen. Lukemiseen pitää varata viikosta aikaa, samoin kirjoittamiseen.
Toinen vuosi onkin jo rauhallisempi, kursseja on vähemmän, mutta gradun valmistelu pitää kiireisenä.
Kurssien ulkopuolella tapahtuu koko ajan, on projekteja ja tapahtumia, joista itse en harmillisesti pienen lapsen vanhempana ole täysillä päässyt nauttimaan.
Mitä opiskelijoilta odotetaan?
Innostusta, kiinnostusta, kriittistä ajattelua ja avoimuutta. Meitä on useaan otteeseen myös kehotettu unelmoimaan ja ajattelemaan isosti.
Millaisia valmiuksia olet tähän mennessä saanut ammatillista profiiliasi ja tulevaisuuden vaihtoehtojasi ajatellen?
Olen päässyt vahvistamaan osaamistani itselle tärkeiden teemojen parissa kuten antirasismi, kulttuurioikeudet ja kestävyys. Tutkimus- ja kirjoitustaidot ovat vahvistuneet ja toivottavasti lisäävät ammatillisia mahdollisuuksiani. Myöskin verkostoituminen kanssaopiskelijoiden, luennoitsijoiden ja professorien kanssa on korvaamatonta.
Oletko päässyt hyödyntämään opiskelumahdollisuuksia eri akatemioiden välillä?
Kyllä; olisin halunnut enemmänkin, jos vain olisi aikaa.
Mikä opiskelussa on ollut parasta?
Parasta on ollut ehdottomasti oman ajattelun, kriittisen ajattelun kehittyminen ja omien vahvuuksien löytyminen. Ajatusten vaihto ja yhdessä oppiminen; kursseilla käydään hienoja, usein hieman kärkkäitäkin keskusteluja; se on mahtavaa.
Mikä on yllättänyt opintojen aikana?
Opintojen laaja-alaisuus kulttuuripolitiikasta yrittäjyyteen ja johtajuudesta kestävyyteen. Ja miten omien kiinnostusten mukaan voi laajentaa tätä vielä muiden akatemioiden opintotarjonnalla. Olin myös yllättynyt upeista kansainvälisistä luennoitsijoista ja hienosta yhteisöstä.
Mikä on ollut opiskelussa haastavinta?
Tekemistä on paljon, erityisesti perheelliselle. Aikatauluttaminen on erityisen tärkeää. Ja omasta jaksamisesta huolehtiminen, työmäärän ja hauskan tasapainottaminen.
Minkä vinkin antaisit tuleville hakijoille?
Motivaatio on tärkeintä, ja avoin kriittinen mieli. Kaiken muun voi oppia.