Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiö tuki musiikinopiskelijoita arvosoitinlahjoituksella

Lahjoitus instrumentin ostamiseen tukee opiskelijan osaamisen kehittymistä.

Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiön hallituksen jäsen Eeva Stålhammar esittelee Anita ja Olavi Seppäsen kihlakuvaa. "Seppäset olivat paitsi intohimoisia taiteen rakastajia, myös aktiivisia retkeilijöitä ja luonnossa liikkujia", Stålhammar kertoo.

Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiö teki keväällä 2022 Taideyliopistolle soitinhankintoihin tarkoitetun lahjoituksen, jolla hankittiin 1770-luvulla rakennettu ranskalainen J.N. LeClerc-viulu. Instrumentti siirtyy Sibelius-Akatemian soitinlainaamoon osaksi arvosoitinkokoelmaa, johon jo entuudestaan kuuluu saman soitinvalmistajan alttoviulu ja sello.

Taiteen suurkuluttajista taiteen tukijoiksi

Keitä sitten olivat lahjoituksen tehneen säätiön taustalla ollut aviopari, Anita ja Olavi Seppänen? Olavi Seppänen oli diplomi-insinööri. Hän suunnitteli Oy Strömberg AB:lle vahvavirtakoneita, joita on käytetty esimerkiksi jäänmurtajissa ja raitiovaunuissa. Anita puolestaan työskenteli muun muassa sihteerinä.

Ammattiensa puolesta pariskunnalla ei siis ollut kontakteja taiteen maailmaan, mutta he olivat intohimoisia taiteen suurkuluttajia. Kotimaassa he kiersivät kaikki mahdolliset klassisen musiikin kesätapahtumat ja matkustelivat paljon myös ulkomailla. Minne menivätkin, he etsiytyivät myös konsertteihin ja oopperaan. Seppäsillä oli myös paljon henkilökohtaisia kontakteja taiteilijoihin.

”He nauttivat musiikista suunnattomasti. Sen lisäksi heillä oli myös vaikuttava kuvataidekokoelma, joka sittemmin lahjoitettiin Turun taidemuseoon. Uskoisin, että heille taiteen merkitys oli erityisesti toimia elämänlaadun kohottajana”, kertoo pariskunnan syntymästään saakka tuntenut Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiön hallituksen jäsen Eeva Stålhammar.

Muistosäätiö perustettiin testamenttivaroin vuonna 2018. Säätiössä haarukoidaan mahdollisia tuen kohteita ja pohditaan niitä myös siitä näkökulmasta, olisivatko Anita ja Olavi halunneet tukea kohdetta. LeClerc- soitinrakentamon instrumentteja Sibelius-Akatemiassa on jo ennaltakin ja nyt uuden hankinnan myötä opiskelijoiden lainattavana on kokonainen trio: viulu, alttoviulu ja sello. Viulu oli myös Olavi Seppäsen ehdoton lempisoitin.

”Olemme valinneet yhteistyökumppaneiksemme luotettavia asiantuntijatahoja. Tiedämme, että Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa arvokkaasta instrumentista pidetään hyvää huolta, sen liikkeet tiedetään ja sitä huolletaan asiantuntevasti. Nyt hankittu viulu on jo ollut keskuudessamme muutaman sadan vuoden ajan ja toivomme tietenkin, että se on sitä jatkossakin.”

Laadukas soitin on myös yhdenvertaisuuskysymys

Laadukas instrumentti on muusikoksi opiskelevan tärkein. työkalu. Parhaat soittimet ovat kuitenkin usein hyvin kalliita, ja siksi instrumentti voikin olla myös yhdenvertaisuuskysymys. Sibelius-Akatemian soitinlainaamon hallussa olevat arvosoittimet annetaan opiskelijoiden haltuun hakemuksesta ennalta määritellyksi ajaksi. Mahdollisuus tarjota opiskelijoiden käyttöön historiallisia, laadukkaita instrumentteja on myös kansainvälisesti merkittävä kilpailuvaltti. Seppäsen säätiön lahjoituksen turvin hankittu LeClerq-viulukin pääsee osaksi opiskelijoiden arkea ja heidän taiteilijuutensa kehittymistä.

”Toivon erityisesti, että kuka tätä viulua pääseekään soittamaan, saa siitä kaiken hyödyn ja ilon irti – ja että se pääsisi lavoille myös kaikkien kuultavaksi! Toivomme myös, että yhteys Taideyliopistoon säilyy jatkossakin, Stålhammar toteaa.”

Säätiön tavoitteena on täydentää soitinkokoelmaa myös jatkossa.

Lisätietoja soitinlainaamisesta: Mikko Pietinen, mikko.pietinen@uniarts.fi

Lisätietoja soitinlahjoituksista: Marja-Leena Pétas-Arjava, marja-leena.petas-arjava@uniarts.fi